LEREN ZICHTBAAR MAKEN IN SYDNEY

Vandaag was ons eerste bezoek aan een aantal basisscholen in Sydney. Zo langzamerhand wordt het gedachtengoed van Hattie zichtbaar op basisischolen. We hebben uitstekende scholen gezien die de laatste jaren een enorme transitie hebben meegemaakt. De visie van Hattie wordt heel zichtbaar gemaakt/ klein gemaakt en handzaam gemaakt in het onderwijs.

Leren zichtbaar maken geldt voor de leerling en geldt net zo goed voor de leerkracht.

Voor de leerling: heel eenvoudig was te zien hoe iedere leerkracht met een individuele leerlingen afspraken maakte, op elk niveau welke doelstelling hij voor deze dag ging halen. De leerling stelt zichzelf een doel, de leerkracht stelt ook een doel voor de leerling #gepersonaliseerdleren. Dit kan op elk niveau van de leerling, dit kan op het niveau van kennis en of vaardigheden.

leerlingniveau

de leerling stelt het doel: ik wil kunnen tellen tot 50.De leerkracht stelt het doel: ik wil dat je in het samenwerken het initiatief neemt.Voor beide doelstellingen wordt ook afgesproken wanner de doelstelling wordt behaald ( leren zichtbaar maken).

leerkrachtniveau

De leerkracht stelt duidelijke doelen aan het begin van de les en checkt aan het eind ook of die doelen behaald zijn. Ook de leerkracht maakt zichtbaar wat hij wil bereiken en wanneer hij tevreden is.

Leren zichtbaar maken geldt voor de leerkracht ook op een ander niveau. Welke ontwikkeling maak je door als leerkracht en hoe maak je dat zichtbaar, Dit is de inzet van regelmatige gesprekken die de leerkracht met zijn leidinggevende , maar vooral ook met directe collega’s voert. We geven feedback aan elkaar, we doen aan feedforward, we zitten in een proces van growing mindset. Deze basisscholen hebben heel doelgericht een ontwikkeling meegemaakt. een ontwikkeling waar op basis van erkende professionaliteit professionals zien erkennen en toepassen dat feedback, feedforward en een growing mindset noodzaak is om te groeien in een lerende organisatie.

Een topbegin van 2 prachtige weken in de onderwijswereld van John Hattie in Australie

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s